Mentine-te in forma!

2 activitati fizice si sporturi in aer liber pe care sa le incerci vara asta si 3 cele mai frecvente greseli si cum sa le eviti

Fie că Îți place să faci sport singur, pentru că te concentrezi mai bine și ai rezultate mai bune sau distracția este mai mare împreună cu un partener sau într-un grup în care vă încurajați reciproc, alergatul și mersul nordic sunt două dintre activitățile sportive interesante pe care le poți practica singur sau împreună cu prietenii.

Sănătate și condiție fizică

 

Ambele activități contribuie la starea ta generală de bine, ajutându-te să fii în primul rând mai sănătos, să îți tonifici musculatura și să slăbești. În doar o singură oră de alergat poți arde până la 1000 de calorii. Iar dacă alergatul ți se pare o activitate prea intensă, poți să încerci o alternativă mai puțin solicitantă cum este mersul. Mersul într-o variantă sportivă este denumit și mersul nordic practicat pentru prima dată la începutul anilor 90 de schiorii finlandezi care foloseau bețele de schi pentru a se antrena în timpul verii când nu aveau acces la zăpadă. 

Acesta este un sport care arde aproape de două ori mai multe calorii decât mersul pe jos, solicitând atât mușchii din partea superioară, cât și inferioară a corpului. De asemenea, o activitate fizică executată la intensitate mare poate înlătura stresul și stimula eliberarea de endorfine, așa-numiții „hormoni ai fericirii”.

Sfaturi și tehnici

 

În startul oricărei activități fizice pe care o alegi, fă exerciții de întindere cu impact redus, poți, de asemenea, opta pentru o astfel de sesiune și după fiecare antrenament. Este un pont foarte bun pentru a preveni apariția febrei musculare și a accidentărilor și în același timp crești și reduci treptat ritmul cardiac și tensiunea arterială.

 

O parte dintre cei începători folosesc o tehnică ce implică alergatul pe distanțe scurte, apoi mersul pe jos pentru a se recupera. Dacă și tu te numeri printre aceștia, obiectivul tău poate fi să mărești treptat distanța de alergat, pentru ca în cele din urmă să elimini mersul pe jos și să îți crești rezistența la efort. Următorul pas după ce ai trecut doar la alergat este să îți îmbunătățești viteza de alergare prin sprinturi scurte. Pentru a-ți întări musculatura continuă cu o alergare pe un teren înclinat.  Încearcă 10 secunde de urcare în viteză după care coboară pentru a nu-ți suprasolicita genunchii. Pentru practica mersului nordic, foarte importantă este postura corectă în timp ce te miști. Imediat ce ai deprins mișcările de bază, poți încearcă ceva mai solicitant. De exemplu să te împingi cu mai multă fermitate în bețe, păstrând în același timp un ritm rapid. Pentru a arde mai multe calorii încearcă să faci pași foarte lungi, ridicând pe rând genunchii și împingându-te cu forță în bețe. Alegerea unui traseu cu multe dealuri este de asemenea o opțiune foarte bună pentru că în timp ce urci poți lungi pasul și să te apleci în față, iar la coborâre poți să faci pași mici.

Un stil de viață sănătos

 

Din momentul în care ai hotărât că sportul este o parte importantă din viața ta pentru un stil de viață adecvat adaugă pe lângă un program de exerciții fizice, o alimentație corectă, somn suficient și o atitudine pozitivă! 

Este o misiune foarte provocatoare cea de a avea o alimentație care să îți ofere toți nutrienții de care ai nevoie și o dietă echilibrată este formată de obicei dintr-o combinație ideală de micronutrienți și macronutrienți. Pentru a completa aportul de vitamine si minerale poți utiliza suplimentele alimentare. Ține cont că este esențial să te hidratezi corect atunci când faci mișcare așa că ai grijă să ai cantitatea suficientă de apă la tine.

 

Pentru o atenție mai mare asupra activității fizice poți utiliza tehnologii de monitorizare a performanței, cum ar fi aplicațiile specializate de pe telefonul mobil și dispozitive pe care să le porți ca accesorii, brățări sau ceasuri inteligente, care se poartă la încheietura mâinii și care măsoară ritmul cardiac, numărul de pași făcuți și de calorii arse.

 

Îmbrăcămintea specială pentru sport te poate feri de frig iarna, iar vara păstrează răcoarea corpului tău, ceea ce înseamnă că  vei elimina disconfortul cauzat de transpirația excesivă. În ceea ce privește momentul din zi în care este cel mai indicat să faci sport o serie de studii sugerează că este între orele 16:00 și 20:00, atunci când temperatura corpului și hormonii de performanță relevanți ating nivelul optim. Bineînțeles că fiecare dintre noi își dedică timp activității fizice în funcție de programul pe care îl are, de aceea putem prefera să alergăm dimineața devreme sau de ce nu în timpul pauzei de masă. Dacă ai un stil de viață ocupat și nu îți permite să practici un sport, fii creativ și găsește momente pe care le poți transforma sau adapta pentru mișcare de exemplu alergând când mergi la magazine sau când îți plimbi cățelul! Chiar și pentru mamele care își doresc să alerge există cărucioare sport special concepute pentru o plimbare într-un ritm mai alert!

 

3 greșeli comune și sfaturi pentru a le evita

 

GREȘEALA 1

Există riscul de a te accidenta sau doar de a te incomoda, dar încălțămintea nepotrivită îți poate da mari bătăi de cap sau de picioare mai bine zis.

Soluție: documentează-te înainte și apoi optează pentru încălțăminte sport de la un magazin specializat și înlocuiește-o după ce ai folosit-o 500 km.

 

GREȘEALA 2

Există tentația de a exagera cu efortul pentru a recupera toată perioada de inactivitate de până acum. Dacă o faci, te vei simți complet epuizat sau poate chiar vei dori să renunți.

Soluție: Un program de antrenament în care să crești treptat intensitatea sau durata activității fizice este varianta ideală, la care să alternezi zile de pauză pentru a te putea odihni.

 

GREȘEALA 3

Parcurgerea aceluiași traseu în fiecare zi îți poate aduce monotonia în rutina ta de sport.

Soluție: Pentru a rămâne motivat și pentru o condiție fizică din ce în ce mai bună alege distanțe diferite, schimbă viteza în funcție de teren și zâmbește persoanelor pe care le întâlnești.

 

Crește flexibilitatea și tonifierea grupelor principale de mușchi, cvadricepșii și bicepșii femurali, prin activitate sportivă la intensitate maximă, iar acest lucru îți poate îmbunătăți rezistența la efort și reduce riscul apariției febrei musculare.

Un corp sănătos susține de asemenea o minte sănătoasă și împreună pot face minuni în activitățile de zi cu zi. Dacă ești în căutarea unui mediu care să îți ofere suportul pentru a-ți antrena abilitățile antreprenoriale și de lider, pentru a crea și a dezvolta o activitate care să îți ofere libertate și stabilitate ești în locul potrivit. Căutăm oameni energici și pozitivi care să se alăture echipei noastre de profesioniști dedicați succesului. Lasă-mi un mesaj și voi reveni la tine cu toate detaliile în cel mai scurt timp posibil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *