Atunci cand te gandesti la inteligenta, talentele si personalitatea ta le simti ca pe niste aspecte rigide, pe care crezi ca nu poti sa le schimbi? Sau parerea ta este ca ti le poti dezvolta odata cu trecerea timpului?
Ne face mare placere sa ne referim la noi ca fiind persoane cu o mentalitate flexibila, care invata din greselile pe care le facem si acceptam provocarile noi cu entuziasm, acceptam feedback constructiv de la persoanele din jurul nostru si putem invata orice lucru nou daca ne dorim asta.
Cu toate acestea avem o certitudine: de-a lungul vietii noastre, nu suntem intotdeauna doar de o parte sau de alta in ceea ce priveste mentalitatea noastra. Uneori suntem deschisi si avem o mentalitate flexibila, iar in alte situatii putem da dovada de o mentalitate inchisa.
Oamenii se impart din punct de vedere al mentalitatii in doua mari categorii, cei cu mentalitate rigida care cred ca insusirile lor fundamentale sunt un dat, ca inteligenta si talentele lor nu pot fi schimbate. Ei au convingerea ca abilitatile sunt batute in cuie si scopul lor este de a-si dovedi capacitatile fie ca fac asta in clasa la scoala, in cariera sau in relatii.
De asemenea acestia cred ca unii oameni sunt pur si simplu inzestrati cu talent pentru anumite domenii, iar altii nu. Pe scurt, pentru ei nu exista control asupra abilitatilor si aptitudinilor.
Si avem oamenii cu mentalitate flexibila, care sunt de parere ca-si pot dezvolta calitatile prin efort si daruire. Oricine se poate schimba si evolua prin dezvoltare si cunoastere. Potentialul adevarat al unui om este necunoscut, este imposibil de prevazut ce va realiza el peste ani prin implicare, truda si pregatire.
Aceasta idee a prins foarte mult avant datorita profesoarei si autoarei best seller-ului: Mindset: The New Psychology of Success, Carol S. Dweck.
,,De-a lungul timpului, am studiat de ce unii oameni au succes, in timp ce altii, la fel de talentati, nu ajung la aceleasi performante. Astfel, am descoperit ca mentalitatea lor joaca un rol crucial in acest proces.”
Cei care prezinta o mentalitate flexibila sunt genul de oameni care stiu ca inteligenta si abilitatile pot fi crescute si dezvoltate. Acestia sunt oamenii care sunt de parere ca daca sunt buni la ceva asta este pentru ca si-au construit acele abilitati. Cei care nu sunt suficient de buni inseamnă ca nu si-au dat interesul de a se dezvolta in acea zona.
Cele doua tipuri de mentalitati ne influenteaza toate aspectele vietii, de la afaceri pana la dragoste si chiar daca te afli in tabara celor cu mentalitate rigida, poti oricand sa o schimbi cu una flexibila, trecand in tabara oamenilor de success.
Ti-ai pus pana acum vreodata intrebarea ce fel de mentalitate ai? Cei mai multi dintre noi, atunci cand sunt intrebati care este stilul de gandire tindem sa consideram ca avem o mentalitate deschisa.
Pentru a-ti putea face o evaluare simpla si deschisa asupra tipului tau de mentalitate doar treci peste punctele de mai jos si raspunde-ti in cel mai sincer mod:
Mentalitatea rigida Inteligenta este statica: |
Mentalitatea flexibila Inteligenta poate fi dezvoltata: |
Induce dorinta de a parea destept, deci si tendinta de… | Induce dorinta de a invata, deci si tendinta de … |
… a fi defensiv sau a renunta usor. | … a accepta provocarea. |
… a evita provocarile. | … a te incapatana in fata esecului. |
… a percepe efortul ca inutil sau mai rau. | … a vedea efortul ca pe o cale spre perfectiune. |
… a ignora feedbackul negativ constructiv. | … a invata din critici |
… a te simti amenintat de succesul celorlati. | … a trage invataminte si a te inspira din succesul celorlalti |
Drept urmare, e posibil sa te plafonezi si sa nu-ti valorifici intregul potential. | Drept urmare, ai realizari tot mai mari. |
Fa o pauza de autoanaliza interioara si descopera in ce tabara te afli cel mai des. Apoi gandeste-te din care situatie ai mai mult de castigat in actiunile tale de zi cu zi.
Indiferent unde te situezi ramai curios, provoaca-te sa faci sau sa inveti ceva nou in fiecare zi, citeste si inspira-te din actiunile de succes ale altora!
Vestea buna este ca iti poti schimba mentalitatea. “Dar schimbarea mentalitatii nu consta in a face modificari ici-colo. Este vorba despre a vedea lucrurile intr-un mod nou. Cand oamenii adopta mentalitatea flexibila, ei trec de la un tipar gen „judeca si vei fi judecat” la unul de tipul „invata si ajuta-i si pe altii sa invete”, scrie Dr. Carol Dweck.